Przystawki
Spinach Goma-Dare
Japońska barowa przekąska. Parzone liście szpinaku, polane sezamowym sosem z morską posypką z prażonych glonów nori i migdałów. Posypane startą skórką z cytryny. Najsmaczniejszy szpinak jaki jedliśmy.
Edamame
Młoda, zielona fasolka w grubych strączkach. Tak wygląda właśnie młoda soja. Podajemy ją z grubą solą morską, bo nic jej więcej nie potrzeba. Strączek idealny.
Ramen
RAM’N’CHEESE
Nie ma tu bulionu, jest tylko mac and cheese na serze z ziemniaczków i orzeszków. Jest to takie dobre, że nawet nie czuć, że wegańskie XD
W misce: Gruby makaron. Wersja dla człowieka wysokiej kultury z marynowanym jalapeno (rekomendowana!) + 2PLN
CLEAR SHOYU RAMEN
Najdelikatniejszy i najgłębszy z naszych ramenów, zrobiony na klarownym bulionie z samych grzybów, który gotujemy przez 6 godzin. Tare z mieszanki sosów sojowych dopełnione jest olejem infuzowanym cebulą, imbirem i jabłkiem.
W misce: pieczony pomidor, kiełki mung, smażone na chrupko japońskie grzybki, świeża mizuna.
TANTAN-MEN
Ostry, ale tak na serio, nie dla leszczy. Gęsty, kremowy i mocno sezamowy. Jest w nim naszej roboty tahini, olej chilli, czarny ocet z Chin, oraz mrowiący w język pieprz syczuański. Mocny i sycący.
W misce: sojowe mielone, kiełki mung, pak choi i szczypiorek
BABY RAMEN
Porcja makaronu podlana bulionem z Clear Shoyu. Dla bombelków.
LEMON SHIO
Lekka i świeża zupka. Jedzenie jej to przygoda, bo z czasem trochę zmienia smak. Zaparzają się w niej cytrynki i pasta z herbaty matcha. Coś jak złoty kurczak vifon, ale taki już dojrzały i szlachetny.
W misce: cytryny, kiełki mung, mizuna, matcha kosho, smażone na chrupko grzyby.
SPICY MISO RAMEN
Kremowy bulion, mieszanka japońskich past miso, sezamu, imbiru i trochę ostrego chilli. To nasz ukochany evergreen.
W misce: plasterki pieczonego batata, blanszowany pak choi, kiełki mung i cienko pokrojony szczypiorek
Poziom ostrości: smol
(ale jeśli lubisz możesz poprosić o ostrzejszy)
CREAMY SHIO RAMEN
Kremowy, otulający bulion z wyraźnym grzybowym charakterem. Gdyby robotnicze wakacje na Okinawie były ramenem, to to jest on. Klasyczek, polecamy na pierwszy raz u nas.
W misce: marynowane shiitake, chrupiące glony nori, szczypiorek, kiełki mung, prażona cebulka i olej z palonego czosnku.
GARLIC BREAD RAMEN
Napoje
Ramune-Soda
Smaki się zmieniają, trzeba pytać
Cola
Ramenkowa Lemoniada Hibiskusowa
Zrobiliśmy swoje picie i jest rózowe i kwaskowate i ma delikatny (naturalny) bombelek.
Oi Ocha
Japońska zielona herbata bez cukru w puszce, jak z automatu
Ramenkowy Napój Izotoniczny
Inspirowane japońskim pocari sweat, idealne po siłce lub harcach alkoholowych.
Ramenkowa Lemoniada z Zielonej Herbaty
Konkretnie z genmaichy.
Czuć w tym popcorn i wiosne.